WUF09KL Bamboo Pavilion

A pavilion made from circular bamboo rings has been designed and built in collaboration with UNHabitat for the World Urban Forum 2018 which Kuala Lumpur city is hosting from the 7th through to the 13th of February 2018. Situated in a quiet open square next to Klang River in one of the oldest part of the city, the bamboo structure intends to increase awareness of the sustainable material in building structures. Despite the increasing popularity of the local material, its use in construction is still not widespread.

The design comprises of four bamboo screen walls enclosing a space of 4 metres by 4 metres in plan. The walls are covered with 7000 rings cut from bamboo poles which are left over from previous projects. Semi-translucent coloured panels, alluding to the colours of UN sustainable design goals, cover some of the bamboo rings in a random manner. The coloured panels emit some light, and like that of stained windows, they illuminate the space inside with an interesting play of colours. A central opening in the roof creates a courtyard in the centre, where a bamboo plant is placed.

The bamboo pavilion is also known as the ‘Urban Brains’ where it will act as an incubator of sustainable urban design ideas. Visitors are encouraged to express their pledges for a better city by writing them down on the coloured bamboo rings. At the end of the forum, the pavilion – completely filled with people’s pledges – will be moved to different parts of the city.

Photos by Pixelaw