Engineering Laboratory

This project involves expanding an existing full-scale structural engineering laboratory to include a new range of state-of-the-art testing for building materials and structural components. The facility is managed by a local construction research institute and is located within an existing warehouse-like structure in the heart of Kuala Lumpur. The renovation spans across an area of 340 square metres (3660 square feet) where parts of the existing interior had to be stripped bare and replaced with new flooring, partitions, ceilings and services.

Laboratories tend to be sterile environments with bland boxes and maze-like interiors. Here, the idea is to create vibrant and creative spaces that are conducive not only for research and testing but also for demonstration and training. It was to be an informal but energised atmosphere, where bright colours and geometric patterns are used to break the monotony of simple lab spaces stringed along corridors.

Photos by Pixelaw