Wangsa House

Wangsa One House is a two-storey semi-detached house built more than 25 years ago and is located in the northeast of Kuala Lumpur city. The original house was in a state of disrepair and had been extended haphazardly over the years, resulting in a dark and poorly ventilated labyrinth-like interiors.

Recent refurbishment and reconfiguration were carried out with the aim of opening up the house to the gardens surrounding it and bringing in more natural light and air. The exercise included removing parts of the existing internal walls and floor and relocating the main entrance door to create a more open and fluid layout. To the rear of the house, a new simple rectangular extension was added with an internal courtyard slotted next to it.

Steel mesh panels and perforated concrete blocks are used throughout to make openings which resulted in brighter spaces and improved ventilation rates across the rooms. The use of these porous materials give the house an ethereal quality, as they reflect light and allow occupants inside to observe the activity and natural world outside.

Photos by Lin Ho
Landscape by Larz Associates