Sentul Elderly Centre

sentul-elderly-centre_1

The Sentul Elderly Centre in a proposal made for a competition organised by KLCSI (Kuala Lumpur Centre for Sustainable Innovation). The elderly centre is about empowering people to live an active and sociable life by bringing together professional help and communities of support within a conducive environment. It aims to connect the elderly persons living in the local neighbourhoods with the younger generation in the community by bringing them together through various activities and programs.

The centre is a low rise structure of one and a half storeys, made deliberately so to evoke a sense of friendliness and community. The low rise structure also sits well within its residential surrounding at the end of a quiet cul-de-sac. Spaces are planned around a central landscaped courtyard and all rooms face this central space along perimeter corridors, making it the heart of the building. The courtyard will be planted with trees, herbs and flowering plants, making it a true a green oasis in this area.

sentul-elderly-centre_2

sentul-elderly-centre_3

The Sentul Elderly Centre is designed to provide various programs to support the local population. The program that it provides are health aid, elderly care research and monitoring, and education. In terms of health support, the structure is designed to act as an intermediary between patients and hospitals. Health workers resides at the centre and see locals who need basic medical advice. For more serious issues, an e-health system is available for communicating with doctors online. Another aim of the centre is to educate. Educational programs such as talks, workshops, video screening will be held at the multi-purpose hall space, focusing on themes such as elderly care, sustainable mobility and green design in general. The centre will also be a place for children to come and play, and to learn.

sentul-elderly-centre_4

sentul-elderly-centre_5

The Sentul Elderly Centre uses simple passive design strategy to cool the spaces. The building and its openings and roofing are oriented carefully to minimise solar gain. Solar panels are mounted on roofs to generate electricity for its own consumption while fresh rain water is harvested in tanks located below the courtyard. These systems makes the centre a self-sufficient structure with little impact to the environment.

sentul-elderly-centre_6

sentul-elderly-centre_7

sentul-elderly-centre_gif
sentul-elderly-centre_8